UF2 NF1: GESTIÓ DE LA INFORMACIÓ I DE RECURSOS EN UNA XARXA

Enunciat i objectius de l’activitat.

En aquesta activitat es veuran diferents apartats de la gestió de la informació i de recursos en una xarxa, el qual el professor ens ha proporcionat una guia de tots aquests en forma d’activitats resoltes. D’aquesta manera no ens deixarem cap punt en analitzar.

Els meus objectius en aquesta activitat és acabar comprenent i analitzar tots els apartats d’una manera més pràctica i no tan teòrica, ja que aquesta activitat sembla que sigui més llarga que les anteriors.

CAs:

1.1 Compara diversos sistemes de fitxers i analitza les seves diferències i avantatges d’implementació.

1.2 Descriu l’estructura de directoris del sistema operatiu.

1.3 Identifica els directoris contenidors dels fitxers de configuració del sistema (binaris, ordres i llibreries).

1.5 (*) Documenta les tasques realitzades

Planificació.

  • Sistema de fitxers
    • Comparar sistema de fitxers
    • Identificar els sistemes de fitxers i la fragmentació del volum
      • Linux
      • Windows
    • Operacions sobre fitxers en linea de comandes
    • Gestió d’emmagatzematge dels sistemes de fitxers
    • Seguretat de fitxers i directoris
    • Sistema de fitxers de memoria Flash
    • Conversió de sistemes de fitxers
  • Gestió d’enllaços
    • Linux
    • Windows
  • Estructura de directoris 
    • Linux
    • Windows
  • Administració de discs
    • Windows (Diskpart)
    • Linux
  • Gestió de la informació del sistema.
    • Rendiment
    • Estadístiques
  • Muntatge i desmuntatge de dispositius en sistemes operatius
    • Automatització

DIARI DE TREBALL

Dilluns 08/01/2018 – 2h.

Avui a primera hora, el professor ha començat a explicar les dues parts d’aquesta activitat (la individual i la grupal). Ja a segona hora, he començat a organitzar-me, a redactar l’enunciat i els objectius de la part individual, per a tot seguit començar amb aquesta.

Abans de començar amb el treball individual, hem fet els equips per a la següent activitat, determinat, entre tots els membres d’aquest el tema el qual volem informar-nos, i d’alguna manera organitzar com i quan començar a fer-ho un cop hàgim acabat la part individual.

No m’ha donat molt temps de començar la guia pràctica que ens ha proporcionat el professor, però si me l’he llegit per damunt per saber de què va, i ja a casa m’ho he acabat de llegir.

Dimarts 09/01/2018 – 2h.

Avui ja he començat més seriosament amb el primer punt (Sistema de fitxers), ha llegir-m’ho, i a apuntar-me les coses més importants en un Word, i fer proves en màquines virtuals.

El primer subapartat d’aquest apartat (comparació de diversos sistemes de fitxers), ho ha explicat el professor en començar la classe.

Tot seguit, he començat amb el segon subapartat d’aquest apartat (Identificar els sistemes de fitxers i la fragmentació del volum). En aquest subapartat he fet proves en una màquina virtual Linux, de com identificar els sistemes de fitxers que usa cada volum i la fragmentació del volum, ho he fet només en línia de comandaments, en la guia del professor explica com es fa de les dues maneres (línia de comandaments i en mode gràfic). També he cercat informació extra per entendre algunes coses que no em quedaven del tot clares del tema.  Enllaç informació extra

wind inform volumen

Posteriorment, he començat amb el tercer subapartat (Operacions sobre fitxers en línia de comandes). En aquest, només m’ho he llegit i m’he anat apuntant les comandes que creia que eren importants per si sortien al qüestionari d’aquesta activitat, no he fet cap prova en maquines virtuals.

Després d’acabar amb el punt anterior, he començat amb el quart punt (Gestió d’Emmagatzematge dels sistemes de Fitxers), llegint-me l’apartat complet de la guia, prenent apunts en un Word dels punts que em semblaven importants, com ara la formula per determinar el temps que es triga a llegir un fitxer a la memòria principal d’un sistema, utilitzant un sistema de fitxers d’assignació contigua.

Ja després d’acabar el punt anterior, no m’ha donat temps fer res més a classe, però he anat avançant a casa per poder acabar ni que sigui aquest primer apartat.

En el cinquè subapartat (Seguretat de fitxers i directoris), ja que en la guia és més teòric i no hi havia exercicis a fer, ho he fet més pràctic fent exercicis que tenia del curs anterior, més bé per practicar, perquè hi havia coses que ja no em recordava d’elles, en el cas de les llistes de control d’accés.

En el sisè subapartat (Sistema de fitxers per a memòries flash), després de llegir-me la guia d’aquest, m’ha entrat la curiositat de com fer particions de diferents sistemes d’arxius en una memòria USB, buscant informació l’he fet amb un USB que tenia. A part d’això també he pres apunts dels apartats que desconeixia, com ara de YAFFS (sistema de fitxers que va ser dissenyat específicament per a memòria Flash).

Crear particions en una memòria flash.

wind inform volumen 2

I per acabar amb aquest apartat, el setè subapartat (Conversió de sistemes de fitxers), després de llegir-me l’apartat de la guia, he intentat canviar el sistema d’arxius a NTFS d’un volum que he creat prèviament en FAT32, amb una màquina virtual Windows.

cambiar sf
Crear partició FAT32
cambiar sf 2
Canviar sistema de fitxers

Opinió Sistema de fitxers

Dijous 11/01/2018 – 2h.

Avui, per començar m’he posat a llegir la guia d’aquest apartat (Gestió d’enllaços), he buscat informació de coses que no em quedaven del tot clares, com ara els enllaços simbòlics i durs, he pres apunts d’un parell de coses que creia que eren importants, he fet les activitats pràctiques que hi havia a la guia en una màquina virtual Linux (Ubuntu) i Windows (W7).

Definició d’enllaç simbòlic i dur, i com crear-ne un.

enlace simbolico

A segona hora, després d’haver acabat amb el punt anterior, he començat a llegir-me el següent punt (Estructura de directoris), m’he anat apuntant les coses que no acabava d’entendre del tot per després buscar informació, com en el cas de dispositius orientats a blocs o orientats a caràcters. He fet un parell de proves en una màquina virtual Linux (Ubuntu), per a repassar les comandes, i en Windows no n’he fet, ja que és més gràfic, i vulguis o no és molt més fàcil que en Linux.

Opinió Gestió d’enllaços

Opinió Estructura de directoris

Dilluns 15/01/2018 – 2h.

Avui a primera hora, he començat llegint-me el quart apartat (Administració de discs), no m’ha fet falta prendre molts apunts, però si practicar amb màquines virtuals dels dos subapartats (Linux i Windows), he anat fent les activitats que sortien a la guia que ens ha proporcionat el professor, en l’últim subapartat (revisió de l’estat dels discos), he buscat més informació, ja que havien coses que no acabava d’entendre del tot.

A segona hora, el professor s’ha posat a explicar teoria d’un dels apartats anteriors, i m’he posat a afegir coses en els meus apunts que no tenia.

Informació

diskpart2.pngdiskpart1.png

Opinió Administració de discs

Dimarts 16/01/2018 – 2h.

Avui he començat amb el penúltim apartat d’aquest projecte (gestió de la informació del sistema), m’he fet una llista de totes les comandes que creia que eren importants, no m’ha fet falta provar res, ja que aquest tema ja el coneixia del curs passat.

Després d’acabar l’apartat anterior, he començat a llegir-me l’últim apartat (Muntatge i desmuntatge de dispositius en sistemes operatius), no m’ha fet prendre molts apunts, ja que és un tema que també ho hem tocat l’any passat, sobretot jo, ja que el meu projecte final tractava d’un servidor NAS amb discos durs muntats de forma permanent en el sistema.

Opinió gestió de la informació del sistema

Opinió Muntatge i desmuntatge de dispositius en sistemes operatius

Dijous 17/01/2018 – 2h.

Una vegada que ja he acabat tots els apartats del projecte, avui m’he posat a escriure les conclusions i opinions de tots els apartats.

Opinió Sistema de fitxers

Aquest apartat ho he dividit en subapartats, ja que és molt llarg.

Comparativa de sistema de fitxers: en aquest apartat he après bastant la veritat, ja que mai m’havia preocupat pel sistema de fitxers que li ficava als discs.

Identificar els sistemes de fitxers i la fragmentació del volum: ha anat bé, ha sigut fàcil pel tema que ja ho coneixia del curs passat, no li he dedicat gaire temps.

Operacions sobre fitxers en línia d’ordres: en aquest apartat sí que no he après res de nou, això si hi havia comandes que no me’n recordava d’elles però res nou, ha sigut fàcil i és un dels apartats més pràctics.

Gestió d’emmagatzematge dels sistemes de fitxers: aquest no diria que hagi estat difícil ni molt fàcil, ja que és un tema que no coneixia del tot, només coneixia l’apartat de «l’estat dels blocs», però no ha anat gaire malament encara que hagi tingut que cerca informació per a comprendre algunes coses.

Seguretat de fitxers i directoris: ha estat fàcil, ja que em sonava el tema, però sí que hi havia coses que no em recordava, però cercant informació i amb les activitats del curs anterior he practicat.

Sistema de fitxers de memòria Flash: desconeixia que existia un sistema de fitxers per a memòries flash, però la resta d’informació em sonava, ja que és una cosa que faig servir gairebé cada dia.

Conversió de sistemes de fitxer: ha sigut fàcil encara que ha sigut un tema que mai havia sentit ni intentat fer.

En general ha anat bastant bé, he après bastant, tot i que ja hi havia coses que coneixia, no ha sigut gaire difícil, ja que ha sigut molt pràctic tot i no hi ha hagut molta teoria. Sincerament l’únic inconvenient és que hagi sigut llarg, però no canviaria res d’aquest apartat, ja que és molt complet.

Opinió Gestió d’enllaços

En aquest punt, ho he après tot, és a dir que no em sonava de res. Al principi amb la guia només no ho entenia del tot, però cercant informació l’he acabat de comprendre, és a dir que no ha sigut del tot fàcil aquest apartat però si molt pràctic. Jo trauria unes quantes activitats, ja que n’hi han que es repeteixen i ficaria una mica més de teoria per comprendre-ho millor.

Opinió Estructura de directoris 

Aquest punt, ha anat bé, no ha sigut gaire complicat, ja que és un tema que ja em sonava del curs anterior, encara que hi havien coses molt lògiques, en l’apartat de Windows sobretot ja que és molt més gràfic i és un sistema que faig servir cada dia. Faltava una mica de teoria en l’apartat de linux, ja que hi havia coses que no entenia del tot i les he agut de buscar.

Opinió Administració de discs

Aquest apartat, ha anat bé, és a dir que ho he acabat entenent tot, i complicat no gaire sobretot la part de crear, formatar particions, ja que és un tema que coneixia una mica, però l’apartat que desconeixia del tot ha sigut l’últim, revisió de l’estat dels discos. És un dels apartats pràctics i fàcils.

Opinió Gestió de la informació del sistema

Aquest apartat ha sigut un dels més curts, ha anat bé, ja que ha sigut faci’l i molt pràctic, desconeixia algunes de les comandes però en general si ho he entès tot.

Opinió Muntatge i desmuntatge de dispositius en sistemes operatius

En aquest apartat hi havia coses que si coneixia sobretot en la part de Linux, en la de Windows ja no coneixia gaire cosa. M’ha costat una mica la part de Windows, he tingut que busca informació per poder comprendre algunes coses, no ha sigut del tot fàcil, però no he tingut molts dubtes, ja que és un tema pràctic, però en general si ho he entès tot.

Deja un comentario